[EFOP-3.3.5-17-2017-00029] Tematikus hetek

Pályázat azonosító: EFOP-3.3.5-17-2017-00029
Részvevő gyermekek száma: 45

Mosolysziget

2018-3/72

A program megvalósulásának helyszíne: Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola 6133 Jászszentlászló, Rákóczi u. 25/ a, ideje 2018. június 18-22.

Segítő pedagógusom: Csíkos Etelka

 

A hét folyamán 4 közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás segítőm is volt.

 

A táborunk a Mosolysziget nevet viselte, mely már nevével is rámutat legfontosabb célunkra: az élményekkel gazdagodásra, mindezt úgy, hogy hosszú távon megalapozzuk az informális és nem formális tanulási folyamatok megjelenését és beágyazódását a formális oktatás rendszerébe.

Választott modulunk a Nomád, kaland, célcsoportunk az 1.2. és 4. évfolyam, így a programsablonok közül a 2. évfolyamhoz kötött Vissza a vadonba- találkozás a természettel címet viselő programot választottuk. Keretmesénk egy szigetre repített el bennünket.

Együtt fogalmaztuk meg, hogy miről és miért kaphatta nevét a sziget, illetve együtt fedeztük fel azt, nem mindennapi kalandokba keveredve. Segítette utunkat az a keretmese, amelynek a címe: A Mosoly-sziget különleges lakója. Ez a lakó egy tündérpalánta volt, aki a természet szépségeinek felfedezésén keresztül lopta be magát szívünkbe. S napról napra egy kicsit a bőrébe bújhattunk, miközben kerestük magunk körül a szépet és a jót.

A hétfői napunk a csapatépítésről szólt rengeteg játékon és kézműves foglalkozáson keresztül. Sajnos a rendelt eszközeink hiányosan érkeztek meg, így tervezett foglalkozásaink egy részét újra kellett terveznünk, illetve saját eszközökkel kellett dolgoznunk. Az eszközlistát egyébként elég foghíjasnak, s nem elég színesnek találtam. Szerettünk volna kosarat fonni, nemezelni …, de ezekhez sajnos a lista nem kínált fel eszközöket. A játékokat, feladatokat úgy igyekeztünk összeválogatni, hogy a szórakoztatáson túl fejlesszék a gyerekekben a közösséghez való tartozást, a társainkért való kiállást. A program címéhez kapcsolódva ezt úgy igyekeztünk elérni, hogy közben a természettel való találkozás legyen a fókuszban. Ebben a találkozásban a legtöbb érzékszerv külön-külön fókuszba került.  Csapatokat alkottunk, nevet, jelképet választottak a tagok és elkészítették kitűzőiket.

A hétfői nap érzékszerve a szem lett, s a színek kavalkádját vonultathatták fel kincs és élmény gyűjtő erszényeik elkészítésekor mandala sablonokat használva. A nap folyamán találkozhattunk az étkeztetésért felelős Kaiser vendéglő tulajdonosával is, aki végig nagyon előzékenyen, együttműködően biztosította számunkra a változatos, de gyermekszájnak is ízes étkeket. Az ebéd utáni fél óra minden nap a pihenésé és a meséé volt. A Nyugalom- öböl várt bennünket községünk parkjába, ahol plédeken beszélhettük meg a délelőtt történéseit, illetve kalandjaink alatt megfáradt testünk is egy kicsit feltöltődhetett a Titoktündérek segítségével. A délután folyamán torpedóztunk, s kipróbálhatták gyermekeink csapatként az összetartozás erejét is.

 

A keddi napon volt az első kimozdulásunk. Már május elején felvettem a kapcsolatot a Vadnyugati város Sheriffnéjével, még akkor, amikor sem a portál, sem a programsablonok nem voltak ismertek előttem. Kezdetektől támogató magatartást tanúsítottak, illetve amikor május végén regisztrációra ösztönöztem őket, egyből éltek a lehetőséggel. Egy rendkívül színes napot élhettünk itt meg, rengeteg lehetőséggel, színes programokkal, illetve akkor is segítették munkánkat, amikor a sablon kötelező elemének, a mezítlábas parknak a létrehozásában kértem együttműködésüket. A szolgáltatás részét képezte az általuk biztosított ízletes ebéd is. / Felmerülő költségek: belépő:1190Ft+ ebéd 990Ft /. Az utaztatás most, illetve a másik kimozdulós napon is Mostoha Elek vállalkozása biztosította. Felkészült, tapasztalt és gyermekbarát sofőrökkel dolgozhattunk együtt.

 

Szerdán is kiléptünk bázisunkról. Egy közeli tanyára tettünk látogatást. Az utaztatásunkat egy nagyon kedves, segítő szülőnek köszönhettük, aki saját kis pótkocsikkal felszerelt traktorjával biztosította szállításunkat. Eördögh András, a tanya gazdája szívesen látta kis csapatunkat, s amellett, hogy a hallás napjához kötött feladatlapunkat kitölthettük a természet hangjaira vadászva, beszélgetésünk kapcsán arra biztatta a gyerekeket, hogy merjenek nagyot álmodni, hiszen ez a tanya egy gyermekkori álom valósággá válásának tükre. A sok élmény mellett hasznos tudásra is szert tehettünk, hisz egyedülálló kunfakó lóállományának köszönhetően bepillantást nyerhettünk a lótenyésztéssel járó örömökbe, illetve nehézségekbe is. A délelőtt zárásaként fáradt, poros lábainkat megáztattuk a tanya, fürdésre is alkalmas tavába, így már fáradtan, de élményekkel telve térhettünk vissza báziséttermünkbe. Ebéd után, a Nyugalom öbölben megejtett pihenésünk, mesénk után a „ kövek-húrok” közé csaptunk, s mondókázva, táncolva/ Így tedd rá/ indultunk a délutánnak, ahol ritmushangszerek kerültek ki kezünk közül. Az általunk készített hangszereket ki is próbáltuk, hisz táborlakó citerásaink vezetőjük segítségével egy rögtönzött koncerttel örvendeztetett meg bennünket. Mivel a csütörtöki nap kötelező eleme volt a tábortűz, illetve a közös főzés /sajnos sem a lehetőség nem volt adott, sem a feltételek nem voltak biztosítottak/ így szerda délután egy közös pizzasütést rögtönöztünk a gyerekeknek. Mindenki nyújthatta, illetve feltétekkel gazdagíthatta saját kis pizzáját, amit a nap zárásként uzsonnaként el is fogyasztottunk.

 

 

A csütörtöki nap szervezése május elején megkezdődött. A kötelező elemek megvalósításához minden adott volt a Kerekegyházi Kerek Erdő Kalandparkban. Sajnos, amikor regisztrációt kértem a szolgáltató ettől elzárkózott, így új helyszínt kellett fordulnom./ Később kiderült, hogy regisztráció nélkül is fogadhattak volna bennünket!?/ Így kerültünk Szegedre a Csú-Sziki kalandpályára. Rendkívül segítőkész emberre találtam Kun Zoltán személyében. Kedvünkért nem csupán, mint kalandpálya, de mint szállásadó is regisztrált. Segítette a nap során a megvalósítandó feladataink lebonyolítását, / kóstolgatás, gyümölcsös tízóraink elkészítését/, illetve a park valamennyi játékát használhattuk. A délutánra tervezett nagy túránk helyszínét pedig a bodoglári Tartós-szegfű tanösvény biztosította, ahol szépen karbantartott, jelző- és ismertető táblákkal fantasztikusan ellátott ösvényen túrázhattunk. Itt az egyik kilátó tövében nyílt lehetőségünk a mindennapos Titoktündér mesénk felolvasására és az uzsonna elfogyasztására.

 

Az utolsó napon nem kedvezett nekünk az időjárás. Erre a napra terveztük a gyerekek által oly nagyon várt vizes játékokat, illetve a számháborút. Közösen elkészítettük ugyan a számokat, de sajnos ki nem próbálhattuk. Így tornateremben kipróbáltuk a programnak köszönhető ejtőernyőnket, majd kulcsszavak gyűjtése után csoportjaink élménymontázsokat készítettek. Vízipisztolyaink azért nem maradtak szárazak, célbalövéses játékpályát varázsoltunk a gyerekek elé. A finom ebéd, illetve a park után egy mozi-élményben lehetett részünk, ahol megtekintettük a Szenilla nyomában című mesét, s ezt követően fájó szível tartottuk meg táborzáró programunkat.

Programjaink úgy gondolom teljesítették a záródolgozatban megfogalmazott elvárásaimat.

A program során fejlődtek gondolkodási műveleteik: bővült fogalomismeretük, a környezetről szerzett tájékozottságuk. Fejlődött koncentrációjuk, nőtt a feladattartásuk, tartósabbá vált figyelmük. Fokozódott érdeklődésük, növekedett motiváltságuk, fejlődött emlékezetük, problémamegoldó képességük. A megfigyelések, a közvetlen tapasztalatszerzések, változatos tevékenységek fejlesztették az érzékszervi szférát, percepciót. Fejlődtek a társas kapcsolataik, együttműködő képességük.

Egy igen sikeres héten lehetünk túl. Mind a szülők, mind pedig a gyerekektől érkezett visszajelzések arra utalnak, hogy egy igen jó kezdeményezésnek lehettünk úttörői. A sok nehézség, a bizonytalanság és a rengeteg befektetett energia, munka meghozta az eredményt, a hét szigetünk lakóinak mosolyt varázsolt az arcára.

 


 

Bakancsot fel!

2018-3/131

A program megvalósulásának helyszíne: Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola 6133 Jászszentlászló, Rákóczi u. 25/ a, időpontja 2018. június 25-29.

A bevont évfolyamaink: 1.2. és 4. osztály 23 fővel

A témamodulunk, választott program: Nomád, kaland –Vissza a vadonba! –Találkozás a természettel bentlakásos megvalósítási formában

Segítő pedagógusom: Tarnaszentmiklósi Lilla

 

A hét folyamán 4 közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás segítőm is volt: Kóré Norbert, Slezák Ádám, Tisóczki Fanni, Tisóczki Fruzsina

 

A program megvalósító pedagógusaként ez már a második alkalmam volt.

A pályázatról hallván, egyedüli jelentkezőként vállaltam a továbbképzéssel, szervezéssel járó feladatokat. Akkor még nem tudtam, hogy ez a két hét, két csoportban kell, hogy megvalósuljon.

Miután szembesültem a valósággal, úgy gondoltuk, hogy a több, mint 10 éves múlttal rendelkező napközis táborunk tükrében , illetve a nem túl magas létszámmal érintett osztályokra való tekintettel azonos programmal hirdetjük meg a két tábort. Az első táborra 30, míg a 2. hétre 15 jelentkezés érkezett. Így azonban nem volt gond, hiszen hivatkozván az azonos programra 8 fő átcsoportosításával, megvalósíthatóvá vált a két hét, így a 2. héten 23 tanulóval indíthattunk.

 

Az első héten levont tapasztalatainkra építve, egy kicsit más korosztályi összetétellel / sok elsős és sok negyedikes/ izgatottan vágtam neki a 2. hétnek.

 Az együtt töltött egy hétnek az volt az alapelve, hogy a résztvevők a keretmesén /Wass Albert: Az erdő meséje/ keresztül éljék meg a kalandot. Olyan feladatokat válogattunk össze, amely a szórakoztatáson túl, a fejlesztik a gyerekekben a közösséghez való tartozást, a társainkért való kiállást. A program címéhez kapcsolódva ezt úgy akarjuk elérni, hogy közben a természettel való találkozás legyen a fókuszban. Ebben a találkozásban a legtöbb érzékszerv külön-külön fókuszba kerül.

A hét folyamán a következő szolgáltatókkal kerültünk kapcsolatba:

 • étkeztetésért felelős: Kaiser vendéglő/ Szabó Lászlóné
 • utaztatásért felelős: Mostoha Elek vállalkozása
 • keddi kimozdulás: Vadnyugati város -Csongrád- Bokros / Kozák Tamás
  belépő 1190Ft
  ebéd:990Ft
 • csütörtöki kimozdulás: Csú-Sziki kalandpálya Szeged / Kun Zoltán
  belépő 2500Ft

Szolgáltatóinkat maximális segítőkészséggel, példamutató együttműködéssel jellemezhetném. Valóban a gyerekekért voltak!

 

Programjaink

 • Hétfő:
  /LÁTÁS/ de. Közösségépítő játékok, szabályrendszer közös, rajzos megalkotása, élménygyűjtő erszények elkészítése 
  du. Csapatalkotás, csapatjelkép, név megálmodása, kitűzők készítése, TORPEDÓ játék , aszfaltrajzok készítése       
 • Kedd:
 • /TAPINTÁS/de.Kimozdulás napja: Vadnyugati város biztosította rengeteg színes program a Csizma-röpítés, a  Tomahawk-dobás, Aranymosás, Hordólovaglás, Patkóhajítás, Lasszóvetés, Indián íjászat. Kézműves udvar/ indián fejdísz, ékszerek készítés 
  du. Labirintus, mezítlábas park
 • Szerda:
  /HALLÁS/ de.Eördögh András tanyájának meglátogatása, természet hangjainak megfigyelése, az egyedülálló kunfakó lóállomány megismerése 
  du. a lakott környezet hangjai, hangszerkészítés, Így tedd rá!- táncok, citerásaink bemutatója, pizzasütés
 • Csütörtök:
  /ÍZLELÉS/ de.2. kimozdulás napja, Szeged Csú-Sziki kalandpálya, közös tízórai készítés, gyümölcskóstolások, ízfelismerés 
  du. Bodoglár, nagy túra a Tartós szegfű tanösvényen, a Kiskunsági Nemzeti Park honos növényeinek felfedezése
 • Péntek:
  de. élménymontázsok készítése, vizes játékok az udvaron 
  du. játékok a parkban, filmvetítés, programzárás

 

Úgy gondolom, hogy a gyerekek egy rendkívül színes, de tartalmas program részesei lehettek. A napi élményvadászatok, illetve a programzáró beszélgetés is arra utalt, hogy mindenki, gyerek és felnőtt is jól érezte magát.

Gondolatébresztő a következő évre. Színesebb eszközlista / terveztünk kosárfonást, nemezelést…/ , a megrendelt termékek időben történő  kiszállítása, egyenlő bérezés, az elvárások pontos és időben történő közlése, programszolgáltatók listájának frissítése, aktualizálása csak néhány azok közül a problémák közül, amelyek talán megkönnyíthették volna a tervezést , illetve a megvalósítást. De pedagógusok vagyunk!

 

A kihívások teszik életünket érdekessé; azok legyőzése ad értelmet neki.

 

Képeinket az alábbi galéria tartalmazza:

Mosolysziget tábor Bakancsot fel! tábor